Paieška svetainėje:
Žodynas
Įveskite žodį:
A, B, C, D, E ...
Projektą remia
LIETUVOS
TŪKSTANTMEČIO
PROGRAMA
Strašūno biblioteka

Geriausiai Europoje ir  visame pasaulyje žinoma Vilniaus žydų biblioteka buvo Strašūno biblioteka. Ją įkūrė bibliofilas ir mecenatas Matas Strašūnas (1817-1885), testamentu perdavęs savo asmeninę retų ir svarbių žydų knygų kolekciją Vilniaus žydų bendruomenei. Vėliau biblioteką papildė daugelio kitų bibliofilų ir mokslininkų rinkiniai. Viešoji biblioteka pradėjo veikti 1892 metais, iš pradžių Didžiojoje sinagogoje, o nuo 1901 m. – specialiai jai  statytame pastate. Skaitytojai biblioteka naudojosi nemokamai, tačiau knygų į namus išsinešti negalėjo. Bibliotekoje buvo įrengta apie 100 vietų skaitykla, o kasdien skaityklą aplankydavo apie 230 žmonių. Skaitykloje dirbdavo ir iš kitų šalių atvykstantys mokslininkai ir religiniai autoritetai. Tarp jų buvo didysis istorikas Šimonas Dubnovas, vienas iš Rusijos imperijos žydų istorijos tyrimų pradininkų Sergejus Beršadskis, įžymusis rabinas Chafec Chaim (tikras vardas – Izraelis Hakohenas (1838-1933)). 1940 m. biblioteka turėjo daugiau kaip 50.000 knygų hebrajų, jidiš, vokiečių, rusų ir kitomis kalbomis, 50% jų sudarė rabinistinė literatūra hebrajų kalba. Bibliotekoje buvo 6.000 senų knygų, iš jų apie 400 – išleistų XVI a. ir 5 inkunabulai (t.y., XV a. leidiniai).

2008-01-23
Žmonės
Baal-Machšoves

Baal-Machšoves (tikrasis vardas – Izidorius Izraelis Eljaševas) (1873–1924)

XIX a. Kaune gimęs I. I. Eljaševas jaunystėje ilgai neužsibuvo tuometinėje Rusijos imperijoje, išvyko į Vakarus studijuoti medicinos, Heidelbergo ir Berlyno universitetuose gavo nervų gydytojo išsilavinimą.

Ar žinote kad...?

Norint, jog mėsa būtų košerinė ir tinkama valgyti, gyvūlį reikia papjauti nesuteikiant jam kančių, patikrinti ar jis sveikas (tai daro specialus mėsininkas), ir apdirbti mėsą druska – ji ištraukia iš mėsos kraują, kurioje yra gyvūno „sielą“.